MOLDOX ediția a VIII-a revine la Cahul

MOLDOX Festivalul Internațional de Film Documentar și Schimbare Socială se pregătește pentru cea de-a 8-a ediție în perioada 21-25 iunie, 2023, la Cahul, capitala cultural-creativă a Republicii Moldova

MOLDOX este un festival care s-a impus pe scena culturală din Republica Moldova și nu numai, devenind o platformă importantă pentru promovarea documentarului social și a schimbărilor pe care aceste filme încearcă să le aducă în societate. În fiecare an, festivalul găzduiește o selecție de filme documentare de calitate, prezentând opere ce acoperă o varietate de teme, de la drepturile omului, schimbările climatice, până la probleme economice și sociale.

„Anul acesta ne bucurăm de o mare diversitate de țări prezente în programul festivalului, cu precădere europene, vom proiecta un număr de 20 de filme produse și co-produse de țări precum România, Spania, Austria, Grecia, Suedia, Ucraina, Franța, Belarus, SUA și Germania. Dar mai ales vom avea mai multe documentare realizate de cineaști din Republica Moldova, două dintre ele fiind dezvoltate în cadrul atelierului Moldox Lab. Sperăm ca publicul local să profite de această ocazie și să descopere cum se dezvoltă documentarul moldovenesc contemporan.” menționează Natalia Andronachi, co-programmer Moldox Festival și coordonatoarea atelierelor Moldox Lab.

Tema centrală a acestei ediții este Libertatea, un concept complex și mereu actual, mai ales într-o perioadă marcată de crize sociale, medicale, politice și economice. În cadrul festivalului, va fi abordată ideea de libertate sub multiple aspecte, pornind de la drepturile fundamentale garantate prin Constituție și ajungând la libertatea socială și economică. Această temă reprezintă o provocare interesantă și o oportunitate pentru cineaștii/cineastele și participanții/participantele la festival să aducă în discuție subiecte importante și să ofere o perspectivă asupra lumii în care trăim.

„Vizualul festivalului, elaborat de tânărul și talentatul designer vizual Maks Graur, reprezintă ceea ce ne doare pe noi, moldovenii, de câțiva ani, prin faptul că mulți concetățeni ai noștri sunt manipulați, ceea ce pune în pericol libertatea și independența noastră – GAZUL! Aceste țevi (sau cum le mai spunem noi – trube) sunt ca niște artere ce sunt legate de inima pământului, dar care au ajuns, de fapt, să transporte sânge plin de toxicitate și primejdie. Întrebarea este cum ne putem menține neinfluențați de toxicitatea înșelătoare și cum ne putem păstra libertatea?” relatează Maxim Cârlan, directorul Festivalului Moldox.

Maxim Cârlan și Natalia Andronachi, la Moldox Festival, ediția a 7-a.
Foto: Mikhail Kalarashan

MOLDOX este mai mult decât un festival de film. În cadrul evenimentului, se organizează discuții publice, mese rotunde pentru industria filmului și petreceri pentru toată lumea, creând astfel o atmosferă prietenoasă și interactivă între cineaști/cineaste, activiști/activiste, reprezentanți/ reprezentante ai societății civile și publicul larg. În paralel cu festivalul se vor desfășura și cele 4 ateliere Moldox Lab în care participanții și participantele își pot perfecționa abilitățile de realizare a unui film documentar de scurtmetraj și interacționa cu experții internaționali de la care pot primi feedback de valoare și îndrumare pe arena industriei internaționale. Pentru mai multe informații accesați site-ul: https://moldoxlab.com/ 

MOLDOX oferă o oportunitate unică pentru publicul din Republica Moldova și din afara țării să își dezvolte orizonturile culturale prin descoperirea filmelor documentare de calitate și să ia parte la discuții relevante pe subiecte importante care aduc un plus de valoare societății.