Moldox 2018 – mai global decât oricând

Brazilia, Bolivia, Statele Unite ale Americii, Australia, Spania, Franța, România, Moldova sunt doar câteva din statele de producție a celor 19 filme documentare de lung metraj apreciate la nivel mondial care vor rula pe marele ecran al Festivalului Internațional de Film Documentar MOLDOX 2018. În paralel cu proiecția de filme, MOLDOX LAB, atelierul de film documentar, va aduce la Cahul tutori de renume mondial nominalizați la Oscar și recomandați de Discovery Channel.

Ediția a III-a a festivalului MOLDOX va avea loc tradițional la Cahul, în perioada 1-5 septembrie 2018 și vine cu filme documentare care vor fi proiectate în premieră în Moldova și chiar în Europa de Est.   Filmele de anul acesta, premiate la diverse festivaluri, câștigătoare la Sundance și nominalizate la Oscar abordează un subiect actual și prezent la nivel mondial – problema CORUPȚIEI în diversele ei aspecte în diferite țări. Un alt subiect atins prin intermediul peliculei va fi “CORPUL”, în multitudinea semantică a acestui cuvânt – corp uman, corp legislativ, corp ceresc etc., ca și element central în diverse situații din viață. De asemenea, publicul va putea viziona o selecție specială de filme documentare autohtone – Our Dox, iar o categorie separată Youth Dox va fi dedicată documentarelor pentru tineri.

Programul festivalului nu se va limita doar la  proiecții de filme.“Vedem în festival un eveniment complex unde aducem împreună diferite segmente de exprimare artistică, un spațiu cultural unde expunem produse culturale cu relevanță socială precum instalații video, expoziții de fotografie documentară, teatru social, lansări de carte, paneluri de discuții și activități unde implicăm oaspeții festivalului, societatea civilă locală și națională. Nivelul de învățare este unul foarte profund și complex și aduce împreună idei locale și internaționale legate de schimbarea socială și integrarea europeană” menționează Maxim Cârlan, directorul Festivalului.

MOLDOX LAB se va desfășura în perioada 31 august – 5 septembrie și cuprinde 3 ateliere de lucru intensiv destinate tinerilor din Cahul, reprezentanților din ONG-uri și documentariștilor cu experiență, sub îndrumarea tutorilor internaționali. Aplicațiile pentru MODLOX LAB sunt deschise până pe 25 iulie.

Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul festivalului și pe pagina de facebook.

Organizat de către Asociația Obștească „MOLDOX”, în parteneriat cu „SVENSKA FILMSTUDION” (Suedia), Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX  este un festival accesibil pentru toată lumea, centrat pe subiecte sociale urgente, precum și pe furnizarea de instrumente pentru documentariștii locali pentru a crea schimbări sociale.

În cadrul celor 2 ediții anterioare, MOLDOX a avut peste 10 000 de oaspeți locali și internaționali, peste 70 de tineri au fost instruiți prin intermediul MOLDOX LAB și au fost dezvoltate zece proiecte locale de film documentar.

MOLDOX este organizat cu suportul financiar din partea „Swedish Institute Creative Force Programme”, Ambasadei SUA în Moldova, Institutului Cultural Român, A.O. „Centrul Cultural German ACCENTE” din Chișinău și Goethe-Institut România, cu sprijinul Primăriei și Consiliului municipiului Cahul.