După 8 ediții la Cahul, Festivalul de Film Documentar, MOLDOX, vine la Chișinău

După 8 ani de schimbări sociale la Cahul, la cea de-a 9 ediție, MOLDOX vine la Chișinău pentru a crea și mai multe conexiuni între oameni de artă, jurnaliști, tineri activi și societatea civilă și pentru a reaminti despre provocările politice, sociale și ecologice cu care se confruntă lumea. În perioada 27 noiembrie – 1 decembrie 2024, reprezentanții industriei cinematografice, amatorii de artă și film, apărătorii drepturilor omului, liderii de opinie, activiștii civici și toți cei care susțin schimbarea socială sunt invitați la MOLDOX Film Festival la Chișinău.

Timp de o săptămână, publicul va avea ocazia de a urmări 25 premiere documentare care s-au remarcat la festivaluri internaționale, inclusiv filme create în Moldova. Premierele vor fi urmate de sesiuni de întrebări-răspunsuri cu autorii și autoarele atât din Moldova, cât și din străinătate. În paralel cu proiecțiile de film, reprezentanții industriei de cinema, activiștii civici și jurnaliștii vor participa la ateliere în cadrul MOLDOX Lab (25 noiembrie -1 decembrie), paneluri de discuție, mese rotunde și masterclass-uri cu regizori/regizoare internaționali/internaționale, creând o platformă potrivită pentru schimbul de experiență și acumularea de cunoștințe noi în crearea filmului. Pe lângă filme, agenda festivalului va cuprinde, ca de obicei, și alte evenimente de cultură: concerte, sesiuni de networking și petreceri. 

Din 2016 și până în prezent, MOLDOX a devenit nu doar un festival important de filme documentare, ci și o platformă de discuții, care s-a remarcat prin subiectele sociale importante pe care le abordează, cum ar fi libertatea de exprimare, drepturile omului, viața grupurilor vulnerabile, schimbările climatice, conflictele armate și alte probleme politice și sociale din lume. Tema ediției Festivalului din acest an este Democrația.