În pofida situației complicate din țara vecină, Festivalul Moldox dedicat schimbării sociale va avea loc în acest an în perioada 24-28 august, la Cahul. Misiunea festivalului este de a aduce schimbarea socială prin intermediul filmului documentar și de a invita publicul să reflecteze asupra problemelor societății moderne, tocmai din acest motiv am decis să facem ce putem mai bine și anume să informăm prin film documentar, să inspirăm și să motivăm oamenii să devină social activi.
În acest an tema festivalului este Generații. Decizia de a dedica un festival întreg acestui subiect vine din dorința de a descoperi sensul lui „a fi bătrân” și „a fi tânăr” care aproape că s-a schimbat radical. Viteza de schimbare și mișcare, a secolului în care trăim, face deseori ca rupturile dintre generații să fie tot mai mari și uneori mai violente. Ne confruntăm cu un conflict între nepoți și bunici, părinți și copii. Deseori din necunoaștere dar mai ales din cauza schimbărilor prea mari. Ne confruntăm cu o discriminare pe vârste: și a celor tineri de cei în vârsta dar și a celor bătrâni de către cei tineri.
Tradițional, timp de 5 zile publicul va avea posibilitatea să vizioneze unele dintre cele mai bune documentare, cu impact social, premiate la festivaluri internaționale și să participe la sesiuni de întrebări și răspunsuri cu realizatorii și realizatoarele filmelor. Proiecțiile vor avea loc la Teatru „B.P Hașdeu”, iar intrarea pentru toți doritorii va fi liberă. În acest an am pregătit 15 documentare care au reușit să surprindă publicul internațional și care, sperăm noi, să placă și publicului nostru. În fiecare zi va fi asigurat un microbuz gratuit cu ruta Chișinău-Cahul-Chișinău pentru ca și doritorii din capitală să poată savura din filme. De asemenea, anul acesta în programul Festivalului este preconizată organizarea unei zone de agrement unde vor avea loc o multitudine de activități culturale și distractive: discuții publice, food court, concerte în aer liber cu artiști naționali și internaționali. Programul festivalului va fi publicat curând pe rețele și pe site-ul oficial www.moldoxfestival.com
Mulțumim tuturor finanțatorilor și susținătorilor Festivalului Internațional de film documentar Moldox, pentru implicare și posibilitatea de a fi și în acest an alături de publicul din regiuni, astfel încât, tot mai multă lume să aibă acces facilitat și în proximitate la evenimente culturale de calitate. Festivalul Moldox este susținut financiar de Institutul Suedez; Primaria Cahul; Consiliul raional; Centrul Național al Cinematografiei; Swiss Cooperation Fund; Fundația Friedrich Ebert Stiftung; Oficiul Ambasadei Olandei la Chișinău; USAID; Institutul Cultural Român; EUNIC; Ambasada Austriei; Ambasada Cehiei în Chișinău.
Festivalului de Film documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX a fost fondat în 2016 și este dedicat în exclusivitate filmelor non-ficțiune cu relevanță socială semnificativă. MOLDOX a fost conceput ca un festival de film internațional axat pe probleme sociale actuale, accesibil tuturor, motiv pentru care intrarea la festival este liberă.