Cu dor de marele ecrane, Festivalul Moldox va delecta și în acest an publicul cu filme documentare premiate la nivel mondial

De șase ani, Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială – Moldox transformă orașul Cahul în capitala filmului documentar. Nu va fi o excepție nici în acest an, astfel, în perioada 8-12 Septembrie, Festivalul Moldox va surprinde publicul cu o selecție de 14 filme documentare de lung metraj, premiate la marile festivaluri ale lumii și proiectate în premieră în Moldova.

În această perioadă cu multe incertitudini, ne-am convins, încă o dată, că fără cultură suntem mai săraci și mai triști, așa că ne-am propus să o reînviem și să aducem o nouă speranță publicului, dar și industriei locale de film. Lucrăm la o ediție atât cu proiecții în aer liber, cât și în interior în limita capacității stabilite de autorități, iar măsurile de protecție vor fi o prioritate.

De fiecare dată, echipa festivalului își orientează selecția pornind de la o temă amplă legată de problemele sociale actuale. Ediția din acest an va avea ca tematică „Fragilitatea”. Perioada de pandemie ne-a amintit mai mult ca niciodată cât de fragili suntem: atât ca oameni în mediul nostru natural, cât și ca societate. O nouă formă de fragilitate o reprezintă și schimbările climatice, care ne afectează zi de zi. Acestea agravează și mai mult inegalitățile sociale existente și fac ca grupurile vulnerabile să sufere în mod disproporționat. Însă, acest fapt nu e neapărat o condiție ca să devenim pesimiști, ci mai degrabă un semnal de prevenție și de regândire a societății în care trăim.

În acest sens, am adunat în jurul ideii de fragilitate mai multe probleme majore cu care ne confruntăm, precum: problema sănătății publice și educației, problema mediului în corelație cu fenomenul corupției, dar și deficiența implicării femeii în societate, cea a grupurilor vulnerabile sau cea a libertății de exprimare, pe care le vom regăsi în filmele prezentate la Festivalul Moldox. Dincolo de proiecții, festivalul va găzdui discuții cu regizorii filmelor, sesiuni de dezbateri cu factori de decizie și alți oaspeți, expoziții de artă, dar și concert de deschidere și închidere a evenimentului.

Organizat de Asociația Obștească „MOLDOX”, în parteneriat cu „Svenska Filmstudion” (Suedia), Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială Moldox  este un festival centrat pe subiecte sociale urgente, precum și pe instruirea și susținerea documentariștilor locali pentru a crea schimbări sociale. 

Festivalul Moldox este organizat cu suportul financiar din partea: Swedish Institute, Primăria Cahul, Forumul Cultural Austriac, Centrul Cultural German AKZENTE și Institutul Goethe, Ambasadei SUA în Moldova, Ambasada Germaniei, Ambasada Olandei, Friedrich Ebert Stiftung, Swiss Cooperation Fund și Centrul Național al Cinematografiei.

Autoarea conceptului vizual: Vasiluța Vasilache.