Atelier INSPIRATION @MOLDOX Lab 2020

ATELIER PRACTIC INTENSIV DE DEZVOLTARE FILM DOCUMENTAR:
PITCH. DEZVOLTARE. MONTAJ. PROIECTARE

Atelierul INSPIRATION 2020 este în căutare de proiecte moldovenești care au relevanță în contextul social actual sau acele proiecte, care inspiră schimbare socială. În acest an, atelierul va fi împărțit în două sesiuni:

Modulul I (5-9 august 2020), axat pe elaborarea și dezvoltarea propunerii de proiect, realizare trailer și studii de caz.

Modulul II (9-13 septembrie 2020), unde veți învăța cum să scrieți și să vorbiți despre povestea voastră potențialilor finanțatori și organizațiilor din domeniu, perfecționînd pitch-ul și trailerul împreună cu experți din industria cinematografică.

Atelierul se va încheia cu ședințe individuale și cu un pitch public și prezentarea proiectului tău în cadrul ceremoniei de închidere a Festivalului MOLDOX, unde pitch-ul tău va fi evaluat de către experți din industria filmului documentar de la nivel european, care vor selecta patru proiecte pentru a participa la programe de networking și ateliere prestigioase din Europa. Vei pleca de la atelier cu o bază solidă, care îți va permite să aplici cu proiectul tău pentru granturi de producție, platforme de crowdfunding și / sau forumuri de pitching.

Scopul atelierului este instruirea realizatorilor/realizatoarelor de filme documentare din Republica Moldova, care sînt regizorii/regizoarele propriilor proiecte.

Proiectele de filme documentare trebuie să fie în primele etape de dezvoltare (sinopsis, cercetare, etc.) sau deja în procesul de producție. Participanții vor fi ghidați de profesioniști în domeniul cinematografiei documentare și vor învăța cum să-și dezvolte proiectele prin exerciții practice și feedback constructiv, prin masterclass-uri și studii ce caz cu participarea realizatorilor de filme documentare moldovenești.

Acest atelier intensiv este un pas ideal pentru cei mai experimentați realizatori de film, jurnaliști și povestitori vizuali care au identificat deja un subiect de film documentar și, în mod ideal, au început producția. Pînă acum, 24 de proiecte au trecut prin atelierul MOLDOX Lab, dintre care 10 au obținut, în calitate de premii, acces la mai multe evenimente de networking, instruire și altele în cadrul activităților și festivalurilor organizate de partenerii noștri (Balkan Documentary Center, Baltic to Black Sea Documentary Network, DOCUDAYS UA, Thessaloniki Documentary Film Festival, One World Romania, European Documentary Center și altele).

Noile realități globale ne face să reexaminăm modul în care vom organiza atelierele MOLDOX Lab în acest an, ajustînd formatul acestora în funcție de situația curentă, pentru a oferi condiții de maximă siguranță pentru toți participanții. Ne pregătim pentru toate scenariile de desfășurare a atelierelor, adaptate la necesitățile și posibilitățile tehnice ale acestora.

Astfel, primul modul va fi desfășurat în format video online, și va fi susținut de renumitul producător suedez Hjalmar Palmgren (producător executiv „Searching for Sugar Man”, producător „Big Boys Gone Bananas!*”) și regizoarea americană de filme documentare Melody Gilbert (regizoare „Suflet de silicon”, producătoare „Sub cerneală” – ambele filme proiectate în cadrul Festivalului MOLDOX 2018).

Al doilea modul se va desfășura în Cahul și va fi condus de Hjalmar Palmgren, cu susținerea online a lui Melody Gilbert. Vă rugăm să aduceți un laptop cu software de editare și / sau o cameră video și materialul video filmat.

Notă: dacă nu ați început încă să filmați, vă rugăm să aduceți imagini de arhivă sau temporare pentru a le edita în timpul orelor de curs.

HJALMAR PALMGREN

Hjalmar Palmgren este un nume cunoscut în industria filmului. El a stat în spatele unor pelicule celebre, cum ar fi „I Called Him Morgan” premiera căreia a fost difuzată la cea de-a 73-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția sau „Searching for Sugar Man”, premiat cu Oscar la categoria „Cel mai bun film documentar 2012”. Numele său a fost auzit la cele mai importante evenimente din industria filmului și a cinematografiei: Telluride Film Festival, Festivalul Internațional de Film de la Toronto, Festivalul de Film de la New York, BFI Festivalul de Film de la Londra. Palmgren a fost producător la compania publică de televiziune din Suedia și a gestionat finanțarea proiectelor cinematografice la Institutul Suedez de Film. Actualmente activează în calitate de tutore și consultant în industria filmului la propria companie – Palmgren Vision, și în calitate de producător de filme documentare la Docster.

MELODY GILBERT

Melody Gilbert este o realizatoare de filme documentare premiată cu numeroase distincții, care a regizat, produs, filmat și editat opt filme documentare de lung metraj, proiectate la festivaluri renumite și difuzate la canale TV din toată lumea. De asemenea, Melody este și producătoare pentru alte filme documentare care o inspiră, inclusiv „Love Them First: Lessons from Lucy Laney Elementary” (Premiul Alfred I. duPont 2020), și „Sub cerneală” (nominalizat la premiul Emmy 2019 pentru cel mai bun documentar de scurt metraj), „Women outward Bound” (2016/PBS) și „The Starfish Throwers” (Premiul James Beard 2015). Filmele regizate de Melody sînt remarcabile prin felul în care aceasta dezvoltă o intimitate mai rară cu personajele sale, descoperind noi lumi ascunse. De obicei, ea lucrează singură și are capacitatea extraordinară de a dezvălui cele mai intime contemplări, fie acestea gîndurile unei familii ale cărui copil nu poate simți durerea („A Life without Pain”/SXSW), ale unui fost vicepreședinte al Statelor Unite („Fritz: The Walter Mondale Story”/PBS), sau ale persoanelor care au în relații serioase cu parteneri sintetici („Suflet de silicon”/STARZ). Melody este pasionată și de pedagogie, în prezent activînd la Northwest State University, departamentul New Media, Jurnalism și Arta Comunicării. Documentary Channel o numește „una dintre cele mai neînfricate creatoare de film în cinematografia documentară contemporană”. 

Detalii:

 • Limba de predare: engleză
 • Modul I (online) – Dezvoltare (5-9 august 2020)
 • Modul II (Cahul) – Pitch (9-13 septembrie 2020)
 • Termen limită pentru aplicații: 15 iulie 2020
 • Acces: gratuit
 • Număr de participanți: 6-8
 • Nivel: avansat
 • Grup țintă: profesioniști din domeniul cinematografiei din Republica Moldova, care au experiență în filmul documentar și/sau producătorii lor locali sau internaționali. Echipele formate din două persoane pot participa, dar doar regizorul/regizoarea va putea susține pitch-ul.

Criterii de selecție:

 • Participanții aplică cu proiectele lor documentare originale, în etapă de producție sau în primele etape de dezvoltare;
 • Participanții sînt cetățeni ai Republicii Moldova sau au un proiect co-produs de Republica Moldova;
 • Participanții vorbesc limba engleză;
 • Participanții au cel puțin 2 ani de experiență în domeniul cinematografic sau de realizare de documentare TV;
 • Subiectul proiectului de documentar trebuie să fie unul de importanță socială.

Notă: Persoanele care nu au participat în trecut la atelierele MOLDOX Lab vor avea prioritate.

Documentele cerute sunt următoarele:

formularul de participare, completat în engleză, care conține și un scurt rezumat al CV-ului;

– link-uri de la proiecte anterioare și o secvență sau trailer al proiectului cu care aplicați (secvențe de 10 minute și mai mult) cu subtitrări în limba engleză. În cazul în care materialul video nu este subtitrat, vă rugăm să ne expediați lista de dialog tradusă în limba engleză.

Aplicațiile care nu vor include toate materialele solicitate și/sau nu vor respecta termenul limită de înregistrare nu vor fi luate în considerație.

Înregistrarea la atelier reprezintă confirmarea disponibilității de a participa la ambele module (la sesiunile zilnice video și la atelierul în format fizic), conform agendei activităților comunicate de către organizatori.

Participanții selectați vor fi anunțați nu mai tîrziu de 25 iulie 2020. Din cauza termenilor restrînși, doar persoanele selectate vor fi contactate.

Pentru mai multe informații vă rugăm să ne scrieți la adresa de e-mail lab@moldoxfestival.com sau info@moldoxfestival.com.

Înscrierea la atelier este gratuită. Materialele video depuse nu vor fi restituite. Înregistrarea la atelier se va considera drept acceptare a regulamentului MOLDOX Lab. Proiectele care vor participa la Atelierul Inspiration vor menționa, atunci cînd vor fi finalizate, participarea la atelierele MOLDOX Lab și identitatea vizuală MOLDOX (logo) în titrele filmelor. PARTICIPAREA ESTE GRATUITĂ. Cazarea și alimentația participanților, în cadrul sesiunilor din Modulul II (pauzele de cafea, mesele principale), precum și transportul spre/de la Cahul sînt asigurate de organizatori.

Situații excepționale: În situația în care Modulul II al atelierului nu va putea fi organizat cu prezența fizică a participanților și tutorilor, acesta va avea loc online. Organizatorii vor lua toate măsurile pentru a oferi condiții de maximă siguranță, prin furnizarea dezinfectanților, măștilor de protecție, etc. Toate aceste măsuri și detalii adiționale vor fi anunțate pe parcurs, în funcție de schimbările epidemiologice care vor avea loc. Participanții selectați vor fi informați pe parcurs despre formatul modulului și le va fi oferit suficient timp pentru a se pregăti fie pentru participarea fizică sau online la modulele atelierelor.