Programul primei zile a festivalului MOLDOX 2018

Deja de mâine, 1 septembrie, începe cel mai global festival de film documentar din Moldova – MOLDOX 2018.

Festivalul este la cea de-a treia ediție și se va desfășura până pe 5 septembrie, la Cahul.

Începând cu ora 11:00, în incinta Incubatorului de Afaceri din Cahul va avea loc primul masterclass de educație cinematografică în materiale de film documentar, cu Monica Lăzurean-Gorgan din România. Monica va vorbi despre filmul documentar și etapele necesare prin care trebuie să treacă un proiect de film: ideea inițiala, perioada de dezvoltare și cercetare, prezentarea proiectului, workshop-uri de dezvoltare de film documentar, căutarea susținerii financiare, aplicații, perioada de pre-producție și de producție, co-producători străin, perioada de postproducție, festivalurile de film, premiera filmului și foarte important – distribuția națională și internațională, dar și forme de distribuție alternativă.

Adresa locației: Str. B. P. Hasdeu, nr 2
Incubatorul de Afaceri din Cahul, Et 2.

La ora 11:00 va fi lansată expoziția de caricatură realizată de Alex Buretz. Aceasta va putea fi vizualizată pe toată perioada festivalului în Galeria subterană a Teatrului Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu”.

Dacă veniți de la Chișinău cu transportul gratuit pus la dispoziție de organizatori ajungeți în timp pentru vizionarea filmului Varicela, la 12:00 la Teatrul Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu”.

Filmul din selecția Youth Docs este despre relația dintre două surori talentate, Nastea (13 ani) și Polina (7 ani) care au ajuns să învețe la prestigioasa Academie de Balet din Rusia, după ce au fost selectate din 5500 de copii.

Regizor: Victor  Kossakovsky

La 12:30, tot la Teatrul Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu” urmează proiecția filmului Stele de hârtie –  un film despre două fete, Alina și Polina care stau în aceeași cameră la o tabără pentru copii dar se descoperă una pe cealaltă abia când ajung să realizeze niște stele pentru un concurs.

Regizoare: Inna Omelchenko

La tema principală a festivalului – Corupția, proiecțiile încep cu filmul Atent la diferență la 14:00 la Teatrul Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu”.

„Atent la diferență”, primul film al documentaristului Bing Liu, povestește despre maturizarea a trei prieteni skateboarderi în orășelul lor natal Rust Belt, puternic afectat de recesiune în ultimele decenii.

După proiecție va urma o sesiune de Întrebări și Răspunsuri cu Gordon Quinn, producător executiv din SUA.

Regizor: Bing Liu

Prima zi a festivalului va continua cu ceremonia oficială de deschidere care va începe la ora 18:00 în Sala de Festivități a Universității de Stat „B. P. Hasdeu” cu o piesa pusă pe scenă de Teatrul de Umbre “Practica”.

La ora 19:00 va fi proiectat filmul de deschidere al festivalului: “Ada pentru primărie!” în  aceeași locație. Filmul, realizat în 2016, în regia lui Pau Faus, o prezintă pe Ada Colau, prima femeie din istoria Spaniei contemporane, care a depus jurământul ca primar. Este o călătorie extraordinară în care se îmbină cele două subiecte principale: o victorie istorică, ilustrativă pentru schimbările politice care au loc în Europa de sud, alături de frământările interioare ale cuiva care se teme să nu devină ceea ce a contestat atât de multă vreme.

Filmul va fi urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul acestuia.

Prima zi de festival se va încheia cu proiecția filmului Pavlenski. Viață de miere din selecția de filme la tema Corpului pentru categoria de vârstă 18+. Proiecția va avea loc în aer liber în Curtea Teatrului Muzical-Dramatic „B. P. Hasdeu”.

Petr Pavlensky, artist și activist, este în fruntea mișcării pentru crearea schimbării sociale în Rusia. Printr-un șir de acțiuni publice curajoase, el acționează ca o conștiință a societății față de un stat din ce în ce mai totalitar. Acțiunile sale de sfidare, de la a sta culcat în sârmă ghimpată, la a-și bate în cuie scrotul pe pavajul din Piața Roșie, au drept obiectiv declanșarea dezbaterilor și catalizarea reformelor.

Regizoare: Darya Khrenova

Intrarea la festival este gratuită!

Transport Chișinău-Cahul-Chișinău gratuit asigurat. Este nevoie doar de rezervarea locului la  +373 78 318 376  sau online https://moldoxfestival.com/2018/08/15/transport-2

Mai multe detalii despre festivalul MOLDOX 2018 pe pagina oficială: www.moldoxfestival.com și pe pagina de facebook.

Evenimentul este organizat de către Asociația Obștească „MOLDOX”, în parteneriat cu „SVENSKA FILMSTUDION” (Suedia), cu suportul financiar din partea Swedish Institute, U.S. Embassy Moldova, Institutul Cultural Român, A.O. „Centrul Cultural German ACCENTE” din Chișinău, Goethe-Institut Bucuresti, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, Primăria Municipiului Cahul și Consiliul municipiului Cahul și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

Festivalul este sprijinit de Tricon&My Revival, Cahul Pan, Basillik, 7Days, Eco Resort Butuceni, Ghest Tur și  Racketa Production.

Partenerii media ai evenimentului sunt: TVR Moldova, Moldova.org, realitatea.md, NOI.md, Unimedia portal de ştiri, diez, dincahul.md, Gazeta de Sud și Standart.