PUTEREA a prins formă și culoare la Cahul. Pornind de la tematica Festivalului de Film Documentar MOLDOX, care în acest an abordează PUTEREA în diferite forme ale ei, organizatorii festivalului, în colaborare cu artistul Radu Dumbravă, au oferit Palatului de Cultură din orașul Cahul o pictură sub același generic.
Amplasată în blocul în care e închegată scena, ușa metalică din spatele Casei de Cultură era acoperită, până acum câteva zile, cu rugină. După ce a fost, pentru mai mulți ani la rând, reduta prin care instrumentele muzicale sau elementele de recuzită ajungeau pe scenă, aceasta a primit în cadrul MOLDOX o nouă însemnătate cu valențe artistice. Inspirat din mesajul și identitatea celei de-a doua ediții a festivalului, artistul Radu Dumbravă a transformat-o „într-un fel de ușă între spațiul realistic și spațiul cosmic reprezentat în imagine”, după cum spune chiar autorul.
Pictura este o compoziție în stil dadaist – realizată într-o tehnică de colaj. Are dimensiunea de doi metri lățime și cinci metri înălțime și a fost realizată în decursul a trei zile. Aceasta înglobează un soare adus cu o mână dintr-un alt spațiu pentru a lumina universul cu raze ornamentate cu elemente de folclor.
Motivul principal al lucrării este PUTEREA, aceasta fiind reprezentată de elemente precum Universul, Soarele, Cosmosul, elemente de foc și folclor. „Putere înseamnă și să poți să faci asta în trei zile”, consideră autorul lucrării. „Mesajul lucrării și elementele ei mi-au oferit și mie multă putere. Simplu fapt că nu m-am limitat la ceea ce știu să fac și am încercat altceva, pentru mine tot a însemnat o mare putere. Eu m-am depășit în anumite momente”, povestește Radu.
A fost aleasă ca locație Palatul de Cultură deoarece „acesta este spațiul unde s-a născut MOLDOX și unde va continua să fie MOLDOX”, explică alegerea locației Maxim Cârlan, directorul Festivalului. „Pe de o parte, aceasta este un cadou oferit cahulenilor, iar pe de alta, vrem să încurajăm astfel arta stradală din orașul Cahul. Vrem să le arătăm oamenilor de aici cum s-ar mai putea exploata spațiul nefolosit. Dacă administrația locală nu are bani pentru a-l renova, poate că pereții ar putea fi desenați frumos”, explică motivația Maxim Cârlan.
Mesajul lucrării – PUTEREA, coincide cu tematica generală a festivalului din acest an. Ce înseamnă puterea în prezent, formele în care se manifestă, cum poate fi ținută în frâu și cum poate fi făcută utilă – sunt întrebări în jurul cărora au loc activitățile din cadrul festivalului, iar filmele vin să răspundă parțial la aceste întrebări. „Credem că acesta este un cuvânt care reprezintă timpul pe care-l trăim. Pornind de la putere ca tematică globală – puterea naturii, a guvernelor și până la puterea pe care o avem noi, oamenii de a face lucruri și de a face inclusiv filme documentare”, conchide Maxim Cârlan.