MOLDOX – Festivalul de film documentar spre care duc toate drumurile

Oficial, este lansată cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială, MOLDOX ce se va desfășura cu tema „PUTEREA”, la Cahul, între 23-28 septembrie 2017. Tutori nominalizați la Oscar și documentare selectate de la cele mai renumite festivaluri, sunt câteva elemente cheie ale acestei ediții prezentate de către organizatorii MOLDOX în cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc astăzi.

Urmăriți Conferința Video

Cea de-a doua ediție a festivalului își va deschide ușile publicului larg cu un „Cine-concert” cu ocazia a 65 de ani de la înființarea studiourilor Moldova Film. Vor fi proiectate 4 producții din arhivele Moldova Film: „Cahulenii”, „Codrii”, „La noi la Colibași” și „Pământul Soarelui”, care vor fi acompaniate de către Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” dirijată de Ilie Croitoru Rotila.

Olga Cortac, membru fondator al Asociației „MOLDOX” a declarat că MOLDOX se întâmplă la Cahul și se întâmplă pentru toată lumea din Moldova și de peste hotare, iar prin intermediul filmului „Vrem să ajungem în percepția și inima fiecărui om cu mesajul că împreună, prin această putere pe care o exemplificăm noi ca temă a acestei ediții, putem facem o schimbare”.

În acest an, tema festivalului este „PUTEREA”, astfel că proiecțiile de film, panelurile de discuție și sesiunile de întrebări și răspunsuri cu regizorii filmelor proiectate vor fi centrate în jurul următoarelor subiecte: „Puterea Femeii”, „Puterea Opresiei”, „Puterea Pasiunii” și „Puterea Religiei”. La fel, pentru această ediție este pregătită o selecție specială de filme cu titlul „Nostalgia”. În cadrul Festivalului vor fi proiectate 18 de lungmetraje premiate în întreaga lume și 8 scurtmetraje în sala mare a Palatului de Cultură și seara în aer liber la Brother’s Pub.

Maxim Cîrlan, Director „MOLDOX Festival”: „Vor fi proiectate filme din 26 țări, iar  pentru că vrem să aducem regizorii filmelor cât mai aproape de public, 10 regizori vor fi prezenți la sesiunile de Q&A (întrebări-răspunsuri). O noutate pentru Moldova este că unul dintre tutorii MOLDOX LAB – 4 ateliere de film documentar, este regizorul nominalizat de două ori la Oscar și premiat cu 16 Emmy, Jon Alpert”, a mai adăugat Directorul Festivalului.

Maxim Cârlan a mai declarat că pentru a nu limita accesul la festival a persoanelor ce nu locuiesc în Cahul, organizatorii asigură transport gratuit, un autobuz va pleca zilnic din Chișinău spre Cahul, mai multe detalii doritorii le pot găsi pe pagina de Facebook.

Pontus Hjertén, Svenska Filmstudion: „Este important să avem cooperări și coproducții internaționale pentru că anume în felul acesta se înțelege și se scoate în evidență adevărata valoare a filmului documentar. Acest lucru se întâmplă tot mai mult în cadrul festivalurilor din Europa și este plăcut să creăm aceste relații și rețele de producători și regizori de film și în Moldova. Mai mult, așteptăm ca filmele create la MOLDOX să fie proiectate la cinema sau la televizor.”

Prima ediție a festivalului a atras peste 2.500 de spectatori ce au vizionat 20 documentare de lung și scurt metraj, în Sala Mare a Palatului Culturii „Nicolae Botgros”.

MOLDOX este un eveniment organizat de către Asociația „MOLDOX”, SVENSKA FILMSTUDION, Centrul CONTACT-Cahul și Asociația pentru Dezvoltare Creativă cu suportul generos al Swedish Institute, Ambasadei SUA în Moldova,  Institutului Cultural Român, Primăriei Municipiului Cahul, Centrului Cultural German Akzente din Chişinău, Goethe-Institut România, Fundației Est-Europeană, etc.