MOLDOX LAB – workshop-uri pentru iubitorii de film documentar

Ești pasionat de documentare, atunci aplică până pe 10 septembrie, la unul dintre cele 4 ateliere MOLDOX LAB, care se vor desfășura între 23 și 28 septembrie în Cahul. Învață de la producători de film și regizori internaționali cum se creează un documentar cu impact social. MOLDOX LAB este parte componentă a „Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială — MOLDOX”, care se desfășoară pentru a doua oară în Moldova, la Cahul.


Atelierele MOLDOX LAB vor fi facilitate de către tutori internaționali cu o vastă experiență în domeniu și oferă sprijin fundamental tinerilor entuziaști, dar și îndrumare pentru producătorii cu experiență în realizarea documentarelor din Moldova dar și de peste hotare. La finalizarea fiecărui atelier, participanții își vor prezenta lucrarea gata la evenimentul de închidere al festivalului. Începând cu acest an, MOLDOX dorește să contribuie la industria filmului documentar din Moldova, organizând o sesiune de pitching (prezentare de proiecte) în fața unui consiliu de profesioniști din industria europeană. Trei cele mai reuşite proiecte vor fi selectate pentru a participa la programe de formare în Europa.

Exploration Workshop se adresează tinerilor din municipiul Cahul, dornici să exploreze mediul cinematografic și le oferă șansa să fie ghidați de către profesioniști în procesul de realizare al unui film scurt pe o temă socială care îi preocupă. Vor fi selectați 15 tineri care vor fi instruiți de către tutorii: Nora Agapi și Roxana Comes, din România. Prin natura activităților, participanții vor dezvolta un nivel de atenție ridicat față de problemele sociale ale comunității și capacitatea de a folosi puterea poveștilor pentru a produce schimbări. Formularul de înregistrare în găsiți AICI.

Action Workshop este un atelier de lucru desfășurat în limba engleză, adaptat nevoilor activiștilor din ONG-uri, cu privire la modul de comunicare eficient și creativ prin intermediul filmului. Zilnic în activitatea ta profesională auzi povești incredibile și vezi lucruri care trebuie schimbate. Filmul este un foarte puternic mecanism care te ajută să faci o schimbare. Accentul se pune mai mult pe videoclipurile web, virale. De asemenea vom analiza și principiile de bază ale unei povestiri emoționale. 10 activiști vor fi selectați pentru a lucra împreună cu regizorul german Gregor Hutz. Aplică AICI.

Inspiration Workshop se va desfăşura în limba engleză şi se adresează producătorilor de film documentar din Republica Moldova, care au în dezvoltare (sinopsis, cercetare etc.) sau în producție propriul proiect cinematografic, în care se abordează un subiect puternic de relevanță socială. În cadrul acestui atelier, deţinătorul a 16 premii Emmy, şi a două nominalizări la Oscar, regizorul și producătorul JON ALPERT va spune povești care-i fac puternici pe oameni, luptă împotriva corupției, furnizează oportunități și acorduri egale, ne fac să râdem, să plângem și să luptăm pentru justiție. Iar împreună cu realizatoarea independentă de filme documentare şi profesoara de film, Melody Gilbert vă veţi concentra pe pitching și dezvoltarea proiectului propus de voi, dar și pe realizarea unei mostre sau a unui trailer. Pe parcursul workshop-ului veți filma, scrie și monta 1-5 minute a documentarului vostru. Vor fi selectaţi între 5 şi 8 participanţi. Aplicaţi pentru workshop AICI.

Advanced Women Filmmakers este un atelier internaţional pentru 7 femei profesioniste în domeniul cinematografiei din Republica Moldova, România și Ucraina, care au experiență în filmul documentar. Importanța creșterii numărului de femei povestitor și a personajelor feminine nu trebuie subestimat. Acest workshop include feedback despre și pentru dezvoltarea propriului proiect documentar, exerciții practice pentru a-ți găsi vocea personală (folosind echipament personal), vizionarea și discutarea filmelor și construirea de rețele. Atelierul este facilitat de către JOHANNA BERNHARDSON — regizoare și producătoare de film documentar și de film experimental, din Gothenburg. Aplică AICI.

Evenimentul este organizat în colaborare de către Asociația „MOLDOX, „”SVENSKA FILMSTUDION” (Suedia), “CONTACT-Cahul.” și în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Creativă. Festivalul este finanțat de către „Swedish Institute Creative Force Programme” cu susținerea Ambasadei SUA în Moldova, Centrului Cultural Român, Goethe Institut prin intermediul Centrului Cultural German AKZENTE, Primăriei orașului Cahul și Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova.