Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială își va deschide ușile publicului larg cu „Cine-concert” inedit, în Sala Mare a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros”. Ceremonia se va desfășura cu prezența Excelenței Sale Ambasadoarea Suediei în Moldova, Signe Burgstaller și alte oficialități.
„Cine-concertul” este organizat cu ocazia a 65 de ani de la înființarea studiourilor Moldova Film, pentru a nu uita cine suntem, de unde venim, pentru a retrăi și interpreta de fiecare data din nou trecutul nostru și pe noi înșine. Vor fi proiectate 4 producții din arhivele Moldova Film: „Cahulenii”, „Codrii”, „La noi la Colibași” și „Pământul Soarelui”, care vor fi acompaniate de către Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” sub bagheta dirijorului cahulean de Ilie Croitoru Rotilă.
Când revedem filmul, reinterpretam ceea ce vedem, reinterpretam până și memoria noastră. O părticica din memoria cinematografica moldovenească – nesemnificativă din punct de vedere național raportat la arhiva vastă de filme, dar semnificativă pentru meleagurile cahulene – va fi adusă pe marele ecran la MOLDOX.
În contrast stilistic „Cine-Concertului”, exact după finalizarea primei părți a Ceremoniei de deschidere va fi organizat un eveniment cu muzică electronică, la fel în Palatul de Cultură. Scopul acestui eveniment este atragerea atenției tinerilor la filmele documentare moderne, crearea unei simbioze cu arta muzicală contemporană. În cadrul evenimentului va fi proiectată o instalație video interactivă cu cadre din cel mai bun film documentar al tuturor timpurilor „Omul cu o cameră video” – de către regizorul sovietic Dziga Vertov.
Intrarea la ambele este liberă.
Prima ediție a festivalului a atras peste 2.500 de spectatori ce au vizionat 20 documentare de lung și scurt metraj, în Sala Mare a Palatului Culturii „Nicolae Botgros”.
MOLDOX este un eveniment organizat de către Asociația „MOLDOX”, SVENSKA FILMSTUDION, Centrul CONTACT-Cahul și Asociația pentru Dezvoltare Creativă cu suportul generos al Swedish Institute, Ambasadei SUA în Moldova, Institutului Cultural Român, Primăriei Municipiului Cahul, Centrului Cultural German Akzente din Chişinău, Goethe-Institut România, Fundației Est-Europeană, etc.
Mai multe detalii despre proiect, echipă, tutori, filme, transport spre Cahul găsiți pe site-ul oficial al festivalului: www.moldoxfestival.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/MoldoxFestival. Ne puteți contacta la info@moldoxfestival.com, 067346379.