Pe lângă schimbarea socială pe care încearcă să o genereze prin proiecțiile de film și discuțiile de după – cu regizorii filmelor prezenți la Cahul – Festivalul MOLDOX își propune să creeze impact local prin intermediul educației cinematografice. Sub umbrela MOLDOX LAB, un adevărat laborator de film documentar care întrunește patru workshop-uri intensive, se urmărește descoperirea și formarea de noi creatori de film și favorizează̆ realizarea proiectelor cinematografice care să aibă impact social. Cele patru ateliere de instruire – Exploration, Inspiration, Action și un Advanced Workshop for Women Filmmakers (dedicat femeilor regizor) sunt conduse de tutori internaționali veniți special pentru MOLDOX din România, Suedia, Germania, dar și din Statele Unite ale Americii.
După ce și-au cunoscut tutorii și au identificat subiectelor sociale care îi preocupă, participanții la Exploration au început filmările. De-a lungul celor șase zile de festival, regizoarele de film documentar din România Nora Agapi și Roxana Comes lucrează cu tineri din orașul Cahul pentru a-i învăța instrumentele de bază necesare pentru realizarea unui film documentar: folosirea aparatului de filmat, înregistrarea sunetului, bazele scrierii scenariului de film documentar și nu în ultimul rând – montaj. La finele săptămânii, lucrările realizate vor fi proiectate în fața colegilor, iar apoi, pe ecranul mare, în cadrul Galei de Închidere.
În laboratorul Action drumurile activiștilor sociali se intersectează cu lumea filmului. Workshop-ul condus de Gregor Hutz, originar din Germania, facilitează punctul de întâlnire a comunicării vizuale cu problemele pe care activiștii încearcă să le rezolve. După ce au analizat produse video virale distribuite în mediul online, participanții au analizat principiile de bază ale creării unei povești emoționale. În zilele următoare, aceștia vor pune în practică cele învățate. Împărțiți în două echipe, tinerii realizează câte un film documentar de scurt metraj. Gregor Hutz lucrează ca regizor în industria filmelor, reclamelor și filmelor documentare.
După două zile de lucru cu Jon Alpert, producătorul și regizorul american care a câștigat 15 premii Emmy și a avut două nominalizări Oscar, echipa Inspiration a început munca cu Melody Gilbert, realizatoare independentă de filme documentare, venită și ea din SUA. În cadrul acestui workshop participă tineri regizori care au un proiect de film în derulare. Participanții învață modalități de pitching pe baza proiectelor propuse de aceștia, dar și pe realizarea unei teaser sau a unui trailer. Aceștia vor pleca de la festival cu un proiect pregătit să pătrundă pe piața festivalieră internațională. După o săptămână de lucru, prezentările vor trece testul unui pitch în fața unui juriu, iar două dintre cele mai bune proiecte vor fi premiate.
În cadrul workshop-ului dedicat femeilor-regizor, participantele primesc feedback pentru propriile proiecte de film documentar de la regizoarea și producătoarea de film documentar de origine suedeză Johanna Bernhardsson. Totodată, femeile care participă la acest workshop realizează exerciții practice pentru identificarea propriei voci estetico-artistice. Din sesiunile de lucru nu lipsesc vizionarea și discutarea de filme, dar și socializarea în scopul construirii de relații de colaborare.
Paneluri de discuții. Începând cu ziua de duminică, după proiecțiile de la prânz, pe scena mare a Palatului de Cultură scriitorul Vasile Ernu moderează o serie de paneluri de discuții pornind de la subiectele filmelor vizionate și tema centrală a acestei ediții – Puterea.
În urma documentarului „To be a Miss”, care vizează industria concursurilor de frumusețe din Venezuela, s-a discutat despre drepturile și rolul femeii în lumea modernă. Invitații pe scenă au fost Tania Kebak (avocată Promo LEX), Yan Feldman (Preşedintele Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării) și Vitalie Sprânceană, (activist, sociolog, Platzforma).
Întrebările-cheie ale panelului de luni s-au concentrat în jurul unor subiecte precum formele de opresiune şi represiune din zilele noastre, dar și cum luptăm noi cu ele. Un panel care i-a avut ca invitați pe regizorii documentarului „Bună dimineața Transnistria” – Fabien Greenberg și Bård Kjøge Rønning. Seria panelurilor de discuții de la MOLDOX va continua zilele următoare cu „Puterea Pământului”, „Puterea Religiei” și „Puterea Internetului”.
Masterclass-uri surpriză. Ziua de luni a fost cea mai aglomerată zi din calendarul participanților. Aceștia au luat o scurtă pauză de la discuțiile și filmările în care erau implicați, fiind „premiați” cu două masterclass-uri surpriză. „Do it yourself!” sau despre cum să devii propriul tău producător și să faci un film fără fonduri financiare – subiectul abordat de Panagiotis Evangelidis, producător de film documentar și scenarist, originar din Grecia. „Tot ce trebuie este să aveți un aparat de fotografiat și un concept bun”, a fost mesajul prin care Panagiotis și-a deschis cutiuța cu secrete.
Oppose Othering! este cel mai nou proiect în materie de workshopuri, derulat în cadrul Festivalului Internațional de Film goEast (Wiesbaden, Germania). Începând cu acest an, după o dublă participare moldovenească la acest workshop, care s-a soldat cu două granturi de producție, MOLDOX a decis să-l coopteze în calitate de partener. Astfel, realizatorii moldoveni de film documentar au avut ocazia să participe la o proiecție de filme realizate în cadrul OO!, proiecție urmată de o prezentare a programului susținută de coordonatoarea Rebecca Podlech.
Proiecții în aer liber. O altă noutate a ediției din acest an sunt proiecțiile în aer liber. Începând cu orele 20:00 pot fi vizionate filme atât pe ecranul mare al Palatului de Cultură, cât și pe ecranul improvizat de la Brother’s Pub. Seară de seară, cărarea din spatele localului, ghidată de lumânări aprinse, duce într-o curte special amenajată pentru proiecțiile MOLDOX. La fel ca în cazul locației principale, intrarea la toate proiecțiile de film este gratuită. Filmele sunt proiectate în limba originală, cu subtitrări în română și în engleză.
Cină la rug. La finalul zilei toți participanții de la festival se adună la Casa Festivalului – un spațiu neconvențional unde discuțiile continuă în jurul rugului. Din meniu nu lipsește mâncarea tradițională moldovenească, muzica bună și focul de tabără.