Cineaști din Republica Moldova și de peste hotare, circa șase sute de spectatori, muzică clasică sub acompaniamentul Orchestrei Simfonice Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și filme documentare din arhiva cinematografică Moldova-Film – acestea au fost ingredientele programului de deschidere a celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX.
Un cine-concert de excepție s-a desfășurat aseară, 23 septembrie în incinta Palatului de Cultură „Nicolae Botgros”, Cahul. Deschiderea Festivalului MOLDOX a avut loc sub acompaniamentul orchestrei Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, condusă sub bagheta dirijorului cahulean Rotilă Ilie Croitoru.
Evenimentul, care a reprezentat o premieră pentru peisajul cultural din Republica Moldova, a pus în aceeași scenă o orchestră cu peste 30 de muzicieni și patru filme în alb-negru care creionează peisajul spațiului dintre Prut și Nistru din perioada anilor ‘60-’70.
Revenit acasă după zeci de concerte susținute pe scene importante din Federația Rusă, Germania, Estonia și alte țări din Europa, dirijorul Rotilă Ilie Croitoru a ales personal muzica pentru cine-concert astfel încât „să se potrivească cu ceea ce au trăit părinții și buneii noștri”. L-au cuprins și emoții atunci când, în unul dintre filme l-a revăzut pe bunelul său care fusese prisăcar în sat. „Sunt filme din perioada copilăriei mele. Astăzi nu vorbim despre ideologii. Nu dăm o caracteristică dacă a fost bine sau rău. A fost istoria noastră. Facem ceva de elită, aș spune. Film și orchestră. În R. Moldova se face pentru prima dată”, menționa dirijorul înainte de concert.
În timp ce pe scenă erau interpretate note muzicale semnate de Serghei Prokofiev, Alexandre Spendiarian, George Perlman, Jules Massenet sau Robert Schumann, în sală, spectatorii se șușoteau surprinși să vadă pe marele ecran imagini cu locurile natale surprinse în filmele documentare din arhiva cinematografică a Moldova-Film.
Cahulenii, La noi la Colibași, Pământul soarelui darnic și Codrii au purtat spectatorul prin succesele înregistrate de Cahul în materie de producție agricolă și potențialul orașului care începea să se afirme drept veritabil centru studențesc. Prin colhozul din Colibaşi, amintindu-le spectatorilor de pasiunea pe care o depuneau „muncitorii bravi” ai poporului moldovenesc, ce „trudeau la bunăstarea unională”.
„A fost interesant, plăcut surprinși să vedem locuri cunoscute, dar mi-am zis în gândul meu, „bine că s-a terminat povestea asta”, mărturisește Carastan Valentina, primara satului Slobozia Mare, Cahul. „Când am văzut cum stropeau prin vii și livezi, acum înțeleg de unde se trag oamenii noștri bolnavi. De parcă nu era de ajuns, mai trecea și elicopterul”, adaugă aceasta.
Ecaterina Groza, din satul Colibași, era elevă în clasa I când echipa de filmare a surprins imaginile cu „bravii școlari”. „Uite, aici eu scriu”, îi șoptește soțului în timp ce pe marele ecran se derulau imaginile filmate acum mai bine de 40 de ani. „Pentru mine au fost niște clipe de suflet. N-am mai fost niciodată la un concert simfonic. Pe ecran mi-am revăzut satul meu drag, rude, consăteni, m-am revăzut pe mine. Aș accepta mai des astfel de invitații”, mărturisea femeia după concert.
Primarul de Colibași, Ion Dolganiuc, și-a revăzut în proiecția de deschidere satul natal. „Îmi dau seama că ce avem acum la Colibași se datorează străbunilor noștri”, a concluzionat acesta după eveniment. „Unul din momentele importate este că am văzut pe ecran oameni care nu mai sunt în viață. Iar dacă ar fi să-mi doresc ceva din ce era pe atunci – poate locurile de muncă și să nu mai plece atâta lume. În rest, mă bucur că astăzi, la Colibași este viață și este continuitate”, adaugă edilul.
Pe scena din deschiderea evenimentului au mai urcat Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei, Jed Wolfington reprezentant al Ambasadei SUA, Valeriu Jereghi, președintele Centrului Național al Cinematografiei.
Programul filmelor din cadrul festivalului MOLDOX începe zilnic, de la ora 11:00.