Un interviu cu cineastul Maxim Cârlan, organizatorul festivalului internațional de film documentar „Moldox”.
Maxim Cârlan, este un tânăr regizor și scenarist de film care a plecat din Moldova mai bine de zece ani în urmă. A făcut mai întâi a Facultatea de Litere în Grecia, după care a ajuns în Praga, la o școală de cinema. De ceva timp, locuiește și muncește în Berlin. În această vară a revenit acasă, în Moldova, pentru a pregăti prima ediție a festivalului internațional de film documentar Moldox, care urmează să aibă loc la sfârșitul acestei luni în Cahul.
Maxim Cârlan: „Cinematografia m-a interesat de mai mult timp, înainte ca eu să mă apuc să decid să învăț cinema în Praga. Când am văzut un film genial de Bertolucci, și eram pierdut, eram în trecerea asta de vârste: „Ce să fac, să devin una sau alta, a treia sau a patra…” atunci am văzut un film foarte frumos și mi-am spus că asta vreau să devin sau la un așa rezultat vreau să ajung. Anume capodopera asta de cinema m-a făcut să vreau să fac cinema.”
Radio Europa Liberă: Cum se numea?
Maxim Cârlan: „The Dreamers” de Bertolucci.
Radio Europa Liberă: Ai revenit în Moldova după ani buni de absență…
Maxim Cârlan: „Printr-un grant câștigat de echipa mea o să facem un festival de film documentar la Cahul, Moldox. Festivalul este unul internațional și e în prima ediție și își propune foarte multe. De exemplu filme de clasa A, care au participat și au câștigat premii în toată lumea, la festivalul importante. Vor fi invitați regizorii acestor filme, ateliere de instruire a filmului documentar, mai ales cu o relevanță pentru schimbare socială, fiindcă acesta este și scopul festivalului, master-class-uri cu tutori vestiți, din diferite colțuri ale lumii, paneluri de discuții cu moderatori foarte puternici și invitați reprezentativi, interesanți, actuali în Republica Moldova.”
Radio Europa Liberă: Te-ai născut la Cahul, dar nu cred că asta a fost motivația principală atunci când ai ales anume acest oraș pentru organizarea festivalului de film documentar.
Maxim Cârlan: „Cu toate că am trăit în capitale până acum: Berlin, Atena, Praga și altele dar nu prea mă încântă centralizarea. Îmi place decentralizarea, consider că provincia ar trebui să aibă multe lucruri care se întâmplă, diferite evenimente unde nu se plictisește lumea și Cahul e un oraș la mijloc, destul de mare, dar totodată și destul de mic, cu o infrastructură destul de bună pentru un festival, are universități, are multe instituții de învățământ. Situația fiind acolo benefică, venind și eu de acolo, născut acolo, am considerat că e cel mai bun loc pentru un festival. După cum se vede și sponsorii noștri tot așa au crezut, donatorii tot așa au considerat.”
Te-am incitat? Citește INTERVIUL INTEGRAL pe pagina Radio Europa Liberă.